Pikavippi

PIKAVIPPI

Kuluneiden vuosien aikana lainamarkkinoiden tarjonta on monipuolistunut paljon. Jokaisella lainantarjoajalla ovat omat lainaehtonsa, jotka vaikuttavat kunkin lainan korkoon, tilinhoitomaksuihin ja muihin kuluihin.

Parhaimman ja edullisimman lainavaihtoehdon löytämisen helpottamiseksi on kehitelty erilaisia vertailupalveluita, jotka ottavat selville, millaisia lainatarjouksia hakijan tarpeille on saatavilla. Tällaisia ovat mm. Omalaina-palvelu.

Belopp:
Villkor:

Pankit, rahoitusyhtiöt ja muut lainoja antavat yritykset erilaisia tarjoavat kulutusluottoja, jolla rahoitetaan kulutustavaroiden tai erilaisten palveluiden hankintaa. Tällaisia menoeriä ovat tarkasti mietityt suuret hankinnat mm. autot, matkat, taloremontit tai kodin elektroniikka sekä arjen yllättävät tilanteet esim. sairastapaukset.

Kulutuslainan ottajalta vaaditaan yleensä säännölliset tulot ja maksuhäiriöttömyys. Lainapäätöksen nopeus voi vaihdella eri luotontarjoajien välillä. Luottokorttiluotto on yksi kulutusluoton muoto.

 

Kulutusluotto on tyypillisesti suuruudeltaan muutamasta sadasta eurosta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Koska ne usein myönnetään ilman vakuutta, niiden korot ovat usein normaaleihin lainoihin verrattuna korkeampia. Tämä johtuu siitä, että lainanantaja ottaa suuremman riskin lainatessaan lainanottajalle rahaa, jolla ei ole minkäänlaista vakuutta. Kulutusluottojen maksuajat ovat kuitenkin pikavippejä pidempiä ja lainan kulut maltillisempia.

Lyhytaikaista, vakuudetonta kulutusluottoa kutsutaan ´pikavipeiksi´ eli pikalainoiksi. Niitä tarjoavat usein pienlainoihin erikoistuneet yhtiöt, jotka toimivat netin välityksellä ja sen saa ilman takuita tai vakuuksia.

Pikavipit on suunniteltu toimimaan pikaisina lainoina, eli takaisinmaksuajat ovat lyhyitä (yleensä vaihtelee kahdesta viikosta pariin kuukauteen), lainasumma ei yleensä ole kovin iso (n. 10-500 euroa) ja sen korko voi nousta yllättävän korkeaksi, sillä yhtiöt toivovat takaisinmaksun tapahtuvan mahdollisimman nopeasti.

 

Pikavipin hakuprosessista on pyritty tekemään mahdollisimman nopea, yksinkertainen ja helppo. Joskus jopa tekstiviesti tiettyyn puhelinnumeroon riittää. Useat yhtiöt tarjoavat asiakaspalvelua asiakkaille, mutta asiakas voi hakea lainaa mihin kellonaikaan tahansa.

Pikavippeihin voi kuitenkin liittyä korkeita, ylimääräisiä palvelumaksuja. Yleiset kriteerit pikavipit ottamiselle on täysi-ikäisyys(useilla ikäraja onvähintään 20 vuotta), vakituinen asuinpaikka Suomessa, voimassaolevat verkkopankkitunnukset ja virheettömät luottotiedot, sillä se takaa lainanhakijan luotettavan takaisinmaksukyvyn. Hakijan taloudellinen elämäntilanne, ikä ja lainasumma vaikuttavat mahdollisuuteen saada pikavippi.

 

Kaikille lainoille kertyy todellista vuosikorkoa, jossa on laskettu koron lisäksi mukaan lainan käsittelymaksut, lainaa maksettaessa perittävät ilmoitusmaksut sekä avaus- ja palvelumaksut. Sen lisäksi lainasopimuksessa näkyy nimelliskoron eli lainasta perittävän koron määrä.
Suuri osa pikavippien ottajista on opiskelijoita.  Opintotukien leikkaukset asumiskustannusten kasvaessa ei jätä paljon varaa yllättäville isoille menoille kuten tietokoneen rikkoutumiselle. Tietysti ensisijaisia ratkaisuja opiskelijan rahahuoliin ovat Kelan myöntämät opintotuki, valtion takaama opintolaina sekä perustoimentulotuki. Tuet eivät kuitenkaan välttämättä riitä kaikkiin laskuihin eikä opintolainan nostaminen ole aina mahdollista, jolloin lainan ottaminen vaikuttaa ainoalta, viimeiseltä vaihtoehdolta. Jotkin lainanmyöntäjät eivät vaadi selvitystä tuloista tai erittelyä tulonlähteistä, mikä mahdollistaa lainan opiskelijalle, jolla ei ole Kelan tukien lisäksi muita tuloja. Kela ei myöskään huomioi pikavippiä tulona, eikä sen lyhennyksiä ja muita kustannuksia hyväksytä menoina.